wielomiany
miecio: : pomocy
liczby 1,2,3 sa pierwiastkami wielomiany w okreslonego wzorem
W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a jest ≠0
a)przedstaw wielomian w postaci iloczynowej
b)oblicz
w(0)
−−−−−
w(−1)
10 kwi 19:30
kochanus_niepospolitus:
a) W(x) = a*(x−1)(x−2)(x−3) takie to trudne było

b)
W(0) = a*(0−1)(0−2)(0−3) = ...
W(−1) = a*(−1−1)(−1−2)(−1−3) = ...
10 kwi 19:31
glax: a) W(x)=a(x−1)(x−2)(x−3)
10 kwi 19:32
5-latek : POstac iloczynowa wielomianu stopnia n−tego jest taka
W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3)(x−x4)*.............*(x−xn)
wiec stopnia trzeciego będzie ....
10 kwi 19:33
miecio: dla mnie jest

dzieki za pomoc
10 kwi 19:34
5-latek : Jest bo nie czytasz (nie będę bluznil ) książki .
10 kwi 19:35
kochanus_niepospolitus:
miecio −−− jak się nie zna TEORII to wszystko będzie trudne
'postać iloczynowa' −−− takie hasło powinno już mówić Ci o tym jak powinien wyglądać wielomian
W(x)
10 kwi 19:36