glax
glax:

Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi OY, których jeden koniec leży na wykresie funkcji
| | −3 | |
f(x)= |
| , gdzie x<0,a drugi koniec leży na wykresie funkcji g(x)=x3, gdzie x∊R. Oblicz |
| | x | |
długość najkrótszego takiego odcinka.
| | −3 | |
punkty mają współrzędne A(x, |
| ) B(x,x3) |
| | x | |
| | 3 | |
wyznaczam sobie funkcję długości tego odcinka h(x)=|x3+ |
| | ∧ x<0 |
| | x | |
−x
4+1=0
(x−1)(x+1)(x
2+1)=0 x<0
x=−1
f(1)=4
lim
x→0− f(x)=+
∞
lim
x→−∞ f(x)=+
∞
lim
x→0− f(x)=lim
x→−∞ f(x)=+
∞
Jak to zadanie zakończyć? czy funkcja w tym punkcje osiąga wartość największą i najmniejszą?
10 kwi 19:12
kochanus_niepospolitus:
granice zbytecznie policzone wystarczy zrobić szkic wykresu pochodnej h(x) (bez ograniczania
się dla x<0) i pokazać, że w x=−1 masz minimum lokalne
Największej NIGDY nie przyjmie (wykazałeś to licząc granice).
W sumie to wychodzi na to, że liczysz 'coś', ale sam do końca nie wiesz co takiego liczysz.
10 kwi 19:15
glax: mi wychodzi, że −1 to maksimum chyba że coś pokręciłem
10 kwi 19:19
kochanus_niepospolitus:
10 kwi 19:23
glax: kochanus−niepospolitus czy na mój wynik mogło mieć znaczenie, że pomnożyłem równanie
przez −1 ?
10 kwi 19:29
kochanus_niepospolitus:
ale oczywiście

NIGDY, PRZENIGDY nie mnoży się (przy patrzeniu na monotoniczność) przez (−1) czy też
jakąkolwiek ujemną liczbę
przemnożenie przez (−1) nie zmieni 'usytuowania' ekstremum lokalnego ... ale jak sam zauważyłeś
... wywróci 'do góry nogami' monotoniczność funkcji
10 kwi 19:33
kochanus_niepospolitus:
dlatego ... zawsze przy badaniu monotoniczności 'olewa'(/mnoży) się tylko i wyłącznie te
wartości, które są NA PEWNO dodatnie
np. Ty olałeś mianownik (x2) w pewnym momencie ... w trakcie tego powinieneś napisać, że:
∀{x∊Df') x2 > 0
10 kwi 19:34
glax: kurcze to dlatego mi wyszło, że −1 jest maksimum
dzięki kochanus−niepospolitus za pomoc i za uświadomienie tak ważnej rzeczy
10 kwi 19:35
kochanus_niepospolitus:
m.in. ze względu właśnie na monotoniczność NIGDY/PRZENIGDY nie redukuje się nic w pochodnej
typu:
ponieważ w takiej pochodnej (bez redukcji) w mianowniku będzie g
2 ... czyli wyrażenie dodatnie
... czyli możemy 'olać to' przy wyznaczaniu monotoniczności
10 kwi 19:38
kochanus_niepospolitus:
przykład:
| | ln(−x) | |
f(x) = |
| (pomijam już zabawy z dziedziną itd.) |
| | x2 | |
| | −x − 2xln(−x) | |
f'(x) = |
| <−−− z tej postaci badamy monotoniczność, a nie z: |
| | x2 | |
| | −1−2ln(−x) | |
f'(x) = ........ = |
| <−−− z tej (chyba że się przemnoży teraz przez 'x2' czyli |
| | x | |
wróci do tego co było wcześniej)
10 kwi 19:41
glax: już zrozumiałem o co biga
10 kwi 19:43