Wyznacz styczną do funkcji
Magdalena: | | 1 | | 1 | |
Wyznaczyć styczną do funkcji f(x)= |
| x4+ |
| x2+1 w punkcie x0=−2 |
| | 8 | | 4 | |
10 kwi 19:11
kochanus_niepospolitus:
wzór na styczną w punkcje

10 kwi 19:12
Magdalena: ten

y−f(x
0)=f ' (x
0)(x−x
0)
10 kwi 19:14
glax: a=f'(xo)
b=f(xo)−f'(xo)*xo
10 kwi 19:16
kochanus_niepospolitus:
dokładnie
x
0 = −2
f'(x) = ....

więc f'(−2) = ...
10 kwi 19:16
glax: Magdalena twój jest też dobry
10 kwi 19:16
Magdalena: | | 1 | | 1 | |
f(x0)=f(−2)= |
| *(−24)+ |
| *(−22)+1=2+1+1=4 ? |
| | 8 | | 4 | |
10 kwi 19:34
kochanus_niepospolitus:
si seniorita
liczysz teraz f'(x) i robisz to samo
10 kwi 19:35
Magdalena: | | 1 | | 1 | |
f ' (x)= |
| x3+ |
| x (bez + 1) prawda? |
| | 2 | | 2 | |
f ' (x
0)= .....
10 kwi 19:41
kochanus_niepospolitus:
dokladnie
10 kwi 19:42
Magdalena: | | 1 | | 1 | |
f ' (x0)=f ' (−2)= |
| *(−8)+ |
| *(−2)=−4+(−1)=−5 |
| | 2 | | 2 | |
y−4=−5(x+2)
y=−5x−10+4
y=−5x−6 dobrze całość
10 kwi 19:51
kochanus_niepospolitus:
dobrze
10 kwi 19:54
kochanus_niepospolitus:

no i masz styczną (rysunek)
10 kwi 19:56
Magdalena: Styczną też powinnam narysować na kolokwium?
10 kwi 19:58
zef: To już chyba problemu z rysowaniem stycznej nie ma
10 kwi 19:58
Magdalena: nie ma, tak tylko dopytuję
10 kwi 19:59
kochanus_niepospolitus:
nieee ... rysowanie stycznej (o ile nie ma tego w treści) nie rusyjesz ... zwłaszcza że f(x)
byś nie narysowała (od tak).
10 kwi 20:01
Magdalena: w poleceniu nie ma wzmianki o rysowaniu, trzeba wyznaczyć styczną, a to wyznaczyłam. Całkiem
nietrudne to moje kolokwium jednak. Jakoś tutaj z Wami lepiej mi się robi te zadania.
10 kwi 20:05
kochanus_niepospolitus:
Bo ogólnie analiza matematyczna nie jest trudna
10 kwi 20:09