wielomiany
miecio: pomocy
podaj przykład wielomianu W zmiennej X
stopnia − trzeciego, czwartego ,szostego,
ktorego jedynym pierwiastkami sa liczby −2,1,5
10 kwi 19:08
kochanus_niepospolitus:
W(x) = (x+2)(x−1)(x−5) <−−− stopnia 3
W(x) = (x+2)(x−1)(x−5)2 <−−− stopnia 4
W(x) = (x+2)(x−1)(x−5)4 <−−− stopnia 6
10 kwi 19:12
miecio: pomocy
liczby 1,2,3 sa pierwiastkami wielomiany w okreslonego wzorem
W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a jest ≠0
a)przedstaw wielomian w postaci iloczynowej
b)oblicz
w(0)
−−−−−
w(−1)
10 kwi 19:28
miecio: dziekuje za pomoc
10 kwi 19:29