Funkcja kwadratowa
Kleksior: 1. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=a(x+2)(x−4), której najmniejsza wartość jest równa −27.
Wyznacz współczynnik 'a' oraz przedstaw wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
2. Dany jest trójmian f(x) = −x2 +bx + c. Wyznacz współczynnik b i c, wiedząc, że trójmian
osiąga największą wartość równą 5 dla x = 3.
3. Dla jakich wartości parametru p zbiorem wartosci funkcji f(x) = (1 − p2)x2 − 2(p − 1)x − 2
jest zbiór liczb rzeczywistych dodatnich?
10 kwi 19:00
kochanus_niepospolitus:
1)
f(x)=a(x+2)(x−4) posiada y
w = −27
| | −2+4 | |
skoro miejscami zerowymi f(x) są x1 = −2 i x2 = 4 ... to xw = |
| = 1 |
| | 2 | |
f(x
w) = f(1) = a*(1+2)(1−4) = a*3*(−3) = 27 = y
w −> a =
10 kwi 19:06
kochanus_niepospolitus:
2) skorzystaj ze wzorów na p i q (współrzędne wierzchołka)
10 kwi 19:06
Kleksior: ok dzieki
a w trzecim zadaniu doszedlem do tego ze Δp=160 czyli 160<0 i co dalej? o ile dobrze to robie..
10 kwi 19:08
kochanus_niepospolitus:
3)
kiedy f(x) ≥ 0

gdy:
a) jest funkcją stałą dodatnią (czyli nie ma 'x')
b) gdy wykresem jest parabola, ale nie posiada miejsc zerowych (czyli Δ<0)
b') ewentualnie inny warunek −−− parabola ma ramiona skierowane ku górze (a>0) i y
w > 0
10 kwi 19:09
Kleksior: 3)
(1 − p2)x2 − 2(p − 1)x − 2 ≥ 0
Δ<0
Δ=−4p2−4p+9 czyli −4p2−4p+9<0
Δp=160
i teraz co? normalnie licze x1 i x2 ? I wyliczyłem wtedy p dla ktorych ZWF sa liczby
rzeczywiste dodatnie?
10 kwi 19:18
Kleksior: i w pierwszym zadaniu a=3 tak?
10 kwi 19:20
kochanus_niepospolitus:
Δ = 4(p−1)2 + 8(1−p2) = 4p2 − 8p + 4 + 8 − 8p2 = −4p2 − 8p + 12
Mniej w pamięci robić ... a będzie lepiej
10 kwi 19:20
kochanus_niepospolitus:
−4p
2 − 8p + 12 = −4(p
2 + 2p − 3) = −4(p−1)(p+3)
−4(p−1)(p+3) < 0 ⇔ p ∊ ....
10 kwi 19:21
5-latek : W 1zadaniu a=3 (jezor)
Pewnie w odpowiedzi jest tak ale tutaj brak obliczen (cwany jesteś
10 kwi 19:23
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... ja obliczenia zrobiłem w pierwszym poście
10 kwi 19:24
5-latek : To przepraszam nie zauwazylem tego
10 kwi 19:25
Kleksior: nie mam właśnie żadnych wyników do tego

rzeczywiście pomyliłem się jakoś w obliczeniach nie wiem czemu..

dzięki wielkie kochanus
niepospolitus
10 kwi 19:28