Oblicz pochodną funkcji.
Magdalena: Oblicz pochodną funkcji f(x)=arcsin5(3x)
10 kwi 18:50
kochanus_niepospolitus:
no to dajemy pytania pomocnicze:
ile równe jest:
a) (x
5)' =

b) (arcsinx)' =

c) (3
x)' =
10 kwi 18:54
Magdalena: (x
5)'=5*x
4
(3
x)'=3
x
10 kwi 19:00
kochanus_niepospolitus:
ostatnie −−− no ... prawie
(ax)' = ax*lna
więc (3x)' = 3x*ln3
10 kwi 19:03
kochanus_niepospolitus:
no to f(x) = (arcsin(3
x))
5
| | 1 | |
więc: f'(x) = 5*(arcsin(3x))4* |
| *3xln3 |
| | √1−(3x)2 | |
10 kwi 19:04
Magdalena: super tłumaczysz, dziękuję
10 kwi 19:06