al
juuuli: Jeden bok prostokąta wydłużono o p%, a drugi skrócono o p%, gdzie p nal. do N. Pole prostokata
zmniejszyło się o mniej niż 1%. Wyznacz wszystkie możliwe wartości p.
10 kwi 18:36
kochanus_niepospolitus:
a*b = P
pierwotne
a*(1+p%)*b(1−p%) = P
końcowe
P
p > P
k > 0.99P
p
1 > (1−p%)(1−p%) > 0.99
100% > 1 − (p%)
2 > 99%
100% − 100% > − (p%)
2 > 99% − 100%
0% < (p%)
2 < 1%
0 < p
2 < 100
0 < p <
√100
0 < p < 10
p = .....
10 kwi 18:52
kochanus_niepospolitus:
Oczywiście tutaj:
1 > (1−p%)(1−p%) > 0.99 powinno być:
1 > (1+p%)(1−p%) > 0.99
10 kwi 18:53