matura
Porada: 1. Jaką długość może mieć trzeci bok trójkąta jeżeli dwa pozostałe mają √98 i √32?
Wystarczy tutaj podstawić boki pod nierówności a + b > c i a − b < c ?
2. Liczbę 4 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby ich suma kwadratów była
najmniejsza.
a + b = 4 ⇒ a = 4 − b
a2 + b2 = y
Podstawiam, wychodzi mi funkcja kwadratowa, zauważam że funkcja przyjmuje najmniejszą wartość w
wierzchołku,
wyliczam p = 2, i teraz f(p) jest rozwiązaniem tego zadania?
10 kwi 18:32
olekturbo: 2)
Nie.
p = a = b
10 kwi 18:34
Kombinator: Ok, dzięki, a co do pierwszego to jeżeli nic o nim nie napisałeś to znaczy że tak ma być?
10 kwi 19:23
Mila:
1) √98,√32,x
7√2, 4√2,x
a) 7√2 − najdłuższy bok, wtedy
x+4√2>7√2⇔x> 3√2
b) x− najdłuższy bok, wtedy
7√2+4√2>x⇔11√2>x
odp .
3√2<x<11√2
10 kwi 20:02