równanie z parametrem
magny: Dla jakich wartości parametru m równanie 3x2 =xlogm + 1 = 0 ma pierwiastki rzeczywiste
spelniajace rownanie x12 + x22 = 1
x12 + x22 = 1
(x1+x2)2 −2x1x2=1
(logm3)2 − 23 = 1
(logm)29 = 53
(logm)2 = 15
logm= √15
10m= √15
zrobiłem do tego miejsca. Dobrze? Co dalej?
10 kwi 18:27
kochanus_niepospolitus:
przy xlogm jest + czy −

A gdzie WSTĘPNE założenia co do m
10 kwi 18:29
magny: ymm chyba jednak powinien być minus

m>0, tak?
co dalej?
10 kwi 18:47
magny: drugiego zalożenia Δ>0 nie pisałem, bo chodzi mi tylko o rozpisanie tego.
10 kwi 18:48
magny: Odświeżam. Co dalej?
11 kwi 17:32