granica ciągi
Ola: pierwszy wyraz malejącego ciągu arytmetycznego (an) jest równy 2 a jego wyrazy a2, a3, a7
są w podanej kolejności trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
Oblicz lim n−>∞ a1+a2+a3+...+an1−3n+2n2
w liczniku jest a1+a2+a3+...+an
w mianowniku 1−3n+2n2
10 kwi 18:25
kochanus_niepospolitus:
a
3 = a
2*a
7 <−−− zależność z ciągu geometrycznego
czyli:
a
1+2r = (a
1+r)(a
1+6r)
2+2r = (2+r)(2+6r) −−−−> stąd r =

mając a
1 i r możesz policzyć S
n =

No i liczysz tą granicę
10 kwi 18:28
Ola: dzięki
10 kwi 18:40