Suma wyrazów zbieżnego ciągu geometrycznego
Asia: Z góry dziękuję za pomoc
Suma wyrazów zbieżnego ciągu geometrycznego o numerach parzystych wynosi 6, a suma wyrazów o
numerach nieparzystych jest równa 8. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu
odpowiedź to 1 i 1/2
10 kwi 18:19
Asia: odpowiedź to 3 i 1/2*
10 kwi 18:20
kochanus_niepospolitus:
wiemy, że |q|<1
| | a2 | | a1*q | |
Sparzystych = |
| = |
| = 8 |
| | 1−q2 | | 1−q2 | |
| | a1 | |
Snieparzystych = |
| = 6 |
| | 1−q2 | |
W takim razie:
S
parzyste = q*S
nieparzyste ⇔ 8 = q*6 ⇔ q =

Podstawiasz do któregoś ze wzorów na sumę i wyliczasz a
1 = ...
10 kwi 18:22
Asia: wychodzi mi odpowiedź −4 i 2/3
10 kwi 18:31