Rainbow : Dany jest trójkąt prostokątny o długości boków a b c gdzie a<b<c. Obracając ten trójkąt wokół
prostej zawierającej dłuższą przyprostokatna o kąt 360o otrzymujemy Bryłę której pole
powierzchni całkowitej jest równe
A. V=13a2bπ
B. V=b2π+πbc
C.V=πac
D.V=a2π+πac
10 kwi 18:12
kochanus_niepospolitus:
1) Otrzymana bryła to stożek
2) wysokość stożka = dłuższa przyprostokątna (wokół niej dokonywano obrotu)
3) promień podstawy = krótsza przyprostokątna
Jeżeli tego 'nie widzisz' to weź do łapek ekierkę i obracaj tak jak nakazano w zadaniu.
10 kwi 18:16
kochanus_niepospolitus:
V to NIE JEST pole powierzchni całkowite ... tylko objętość
10 kwi 18:17
Rainbow : NIESTETY tak jest w zadaniu
10 kwi 18:20
kochanus_niepospolitus:
wyznacz wzór na Pole powierzchni całkowitej walca i sprawdź która odpowiedź pasuje
10 kwi 18:23
Rainbow : A według ciebie która pasuje?
10 kwi 18:32