Trójkąt
Cleo :

| | 5 | |
Kąt α w trójkącie prostokątnym przedstawionym na rysunku spełnia warunek sin a = |
| |
| | 13 | |
Bok C A tego trójkąta ma długość ?
Prosiłabym rozwiązanie ,bo nie wiem jak to zrobić

Mam odpowiedzi: A)10 B)24 C)12 D)5
10 kwi 18:04
kochanus_niepospolitus:
| | 5 | |
skoro spełnia warunek sina − |
| ... a przeciwprostokątna ma długość 26 ... to |
| | 13 | |
przyprostokątna |BC| = 10
W takim razie |CA| = ...

(z tw. Pitagorasa skorzystaj)
10 kwi 18:10
kochanus_niepospolitus:
tam nie − tylko = miało być
10 kwi 18:10
5-latek : na rysunku bok AB ma mied dlugosc 13 a nie 26
10 kwi 18:18
Cleo : ok,wyszło mi AC =√AB2−√AC2=√676−√100=√576= 24 ,
ale powiedz mi jak wyszła ci przyprostokątna (BC) równa =10 , bo nie rozumiem jak to obliczyłeś
lub z jakiej zależności ?
10 kwi 18:20
kochanus_niepospolitus:
| | |BC| | | |BC| | | 5 | |
sina = |
| = |
| ... a wiesz, że sina = |
| |
| | |AB| | | 26 | | 13 | |
| | |BC| | | 5 | |
czyli: |
| = |
| ⇔ |BC| = ...  |
| | 26 | | 13 | |
10 kwi 18:26
5-latek : | | przyprostokatna naprzeciw α | |
sinα= |
| (tak jest wtrojkacie |
| | przeciwprostokątnej | |
prostokątnym
Z rysnuku który zrobilas powinno być
wobec tego
AC=
√BA2−BC2=
√132−52=
√169−25=
√144= policz
10 kwi 18:30
5-latek : Witaj

No chyba ze już na rysunku jest AB=26 to wtedy moje rozwiązanie jest zle .
10 kwi 18:32
Paweł: | | 5 | | BC | | BC | |
A nie tak powinno być ? |
| = sinα= |
| = |
| → BC=10 |
| | 13 | | AB | | 26 | |
Stąd
AC =
√AB2−
√AC2=
√676−
√100=P{576}= 24
10 kwi 18:36
Cleo : AB jest równe 26
10 kwi 18:37
5-latek : NO to rozwiązanie 18:26
10 kwi 18:45
Cleo : Dziękuje za pomoc
10 kwi 18:57