Jaki będzie wynik?
Magdalena: Jaki będzie wynik?
10 kwi 17:48
kochanus_niepospolitus:
po pierwsze −−− zapomniałaś napisać, że liczysz tutaj granicę limh−>0
10 kwi 17:51
Magdalena: okej, ale liczę dla dowolnego punktu, obliczyłam całą pochodną, ale mam wątpliwości co do
wyniku i chcę aby ktoś rozwiązał tylko ten fragment
10 kwi 17:55
kochanus_niepospolitus:
dla jakiej funkcji liczysz pochodną?
to co zapisałaś 'średnio' mi się podoba ponieważ:
| −2x + xh + 2x + 2h | | h(x+2) | | x+2 | |
| = |
| = |
| |
| hx2 + xh | | h(x2+x) | | x2+x | |
10 kwi 17:57
Magdalena: | | 2 | |
Liczę pochodną z definicji f(x)= − |
| |
| | x | |
10 kwi 18:01
Magdalena: | | 2 | |
czyli wynik będzie równał się |
| ? Mam rację? |
| | x2 | |
10 kwi 18:02
kochanus_niepospolitus:
tak ... masz rację
| | f(x+h) − f(x) | | | |
limh−>0 = |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | | | 2h | | 2 | | 2 | | 2 | |
= lim |
| = lim |
| =lim |
| = |
| = |
| |
| | h | | h*x(x+h) | | x(x+h) | | x*x | | x2 | |
10 kwi 18:06
kochanus_niepospolitus:
widzisz teraz swoje błędy
10 kwi 18:07
Magdalena: tak widzę, dziękuję za pomoc
10 kwi 18:14