matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie tekstowe
zaq1:
Liczbę 8 przedstaw jako sumę dwóch składników, aby suma ich kwadratów była najmniejsza.
2 sty 16:35
Godzio:
a+b=8 a=b−8 a
2
+ b
2
= (b−8)
2
+ b
2
= b
2
− 16b +64 +b
2
= 2b
2
−16b + 64
16
b
w
=
= 4
4
b=4 a=4
2 sty 17:33