1234: Wiedząc że sinα−cosα= 13 oblicz wartość wyrażenia sinα*cosα
10 kwi 17:35
Janek191:
Podnieś obustronnie do potęgi 2.
10 kwi 17:38
1234: I co mi to da?
10 kwi 17:42
kochanus_niepospolitus:
zrób ... policz, rozpisz
zastosuj znane Ci (doskonale) wzory trygonometryczne a zobaczysz to Ci wyjdzie
10 kwi 17:42
Janek191:
A potem wzór sin2 α + cos2α = 1
10 kwi 17:43
1234: Jeśli pytam znaczy że nie umiem i proszę o pomoc taka pomoc nic mi nie daje
10 kwi 17:43
1234: No tak ale co dalej z tym wzorem?
10 kwi 17:44
kochanus_niepospolitus:
ROZPISZ
10 kwi 17:48
Janek191:
| | 1 | |
( sin α − cos α )2 = ( |
| )2 |
| | 3 | |
| | 1 | |
sin2 α − 2 sin α*cos α + cos2α = |
| |
| | 9 | |
| | 8 | |
2 sin α*cos α = |
| / : 2 |
| | 9 | |
================
10 kwi 17:50
1234: Dziękuję Janek191 nie wpadłem na to
10 kwi 17:53
Janek191:
Trzeba myśleć
10 kwi 17:55