Geometria analityczna
Paulina E.C.H: W trójkącie ABC o ramionach AC i BC podstawa AB zawarta jest w prostej o równaniu y=x−1, a dwa
wierzchołki mają współrzędne A=(5,4), C=(−2,5). Wyznacz współrzędne punktu B.
10 kwi 17:17
Janek191:

Za mało danych. Takich trójkątów jest nieskończenie wiele.
10 kwi 17:28
Paulina E.C.H: Takie jest polecenie
10 kwi 17:31
Janek191:
Może w Δ równoramiennym ?
10 kwi 17:42
Paulina E.C.H: Nic nie ma w poleceniu o Δ równoramiennym. Wydaje mi się, że punkt B musi mieć X i Y większe
od punktu B, ponieważ jakby były mniejsze to trójkąt byłby BAC.
10 kwi 17:49
Janek191:
Takich Δ też jest nieskończenie wiele.
10 kwi 17:51
Janek191:
Wg mnie − treść zadania jest źle przepisana
10 kwi 17:52