Funkcja liniowa
mike: 1. Wyznacz punkty wspólne wykresu funkcji f(x)=−8x+12 z osiami współrzędnych.
Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu i wykresem tej funkcji.
2. Funkcja f(x)=2−(m+2)x przyjmuje wartości ujemne tylko dla argumentów większych od 4.
Oblicz m.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
10 kwi 17:14
Janek191:

1. f(x) = − 8 x + 12
f(0) = 12 A =( 0, 12)
− 8 x + 12 = 0 ⇒ −8 x = − 12 ⇒ x = 1,5
B = ( −1,5 ; 0)
C = (0, 0)
Pole
P = 0,5 I CAI *I CB I = 0,5*( 12− 0)*( 1,5 −0) = 9 [j
2]
10 kwi 17:20
5-latek : Jeszcze ku......a ucznowi liceum rysuj wykres funkcji liniowej
Niech wroci się do podstawówki
10 kwi 18:36