Znajdź 13 wyraz ciagu arytmetycznego
Ksero: Wyznacz trzynasty wyraz ciagu arytmecztycznego jesli; a2 = 3 , a6 = 4
Czy poprawne jest moje rozumowanie , że ;
Miedzy a2 a a6 sa 4 wyrazy , wiec
a2 * 4r=a6
3 * 4r=4
r=1/4
Wynik wychodzi dobrze jesli podstawimy taka różnice r
10 kwi 17:08
wojtek: a
n = a
1 + (n − 1) * r
a
2 = a
1 + 1 * r
a
6 = a
1 + 5 * r
| ⎧ | 3 = a1 + r | |
| ⎩ | 4 = a1 + 5r |
|
a
1 = 3 − r
a
1 = 4 − 5r
| | 1 | |
3 − r = 4 − 5r → 4r = 1 → r = |
| |
| | 4 | |
Twoje lepiej zapisać:
a
2 + 4 * r = a
6
3 + 4r = 4
10 kwi 17:13
Ksero: Czyli dobrze myslalem tak?
P
10 kwi 17:17
wojtek: Jak znak mnożenia jest tylko błędem u Ciebie, to tak (tam powinien być znak plus).
10 kwi 17:18