Znajdź pole trójkąta
Natalia 8888: Obwód trójkąta wynosi 36cm, a jego pole jest równe 12cm2. Znajdź pole trójkąta do niego
podobnego, którego obwód wynosi 24 cm.
10 kwi 17:02
wojtek: L
1 = 36cm
P
1 = 12cm
2
L
2 = 24cm
P
2 = ?
| | L1 | | 36cm | | 6 | | 3 | |
k = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | L2 | | 24cm | | 4 | | 2 | |
| | P1 | | P1 | |
k2 = |
| → k2 * P = P1 → P2 = |
| |
| | P2 | | k2 | |
| | 12cm2 | | 2 | | 24cm2 | |
P2 = |
| = 12cm2 * |
| = |
| = 8cm2 |
| | | | 3 | | 3 | |
10 kwi 17:10
Kacper:
| | 4 | | 48 | | 16 | |
P=k2*12= |
| *12= |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
10 kwi 17:11
wojtek: tak, u mnie pomyłka
10 kwi 17:14