Kombinatoryka
: Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podziemnych przez 14 i niepodzielnych przez
4?
10 kwi 16:57
kochanus_niepospolitus:
14,
28,
42,
56,
70,
84,
98
To są wszystkie podzielne przez 14, odrzuć te podzielne przez 4 i masz odpowiedź ... nawet nie
trzeba używać żadnych wzorów.
10 kwi 17:35
Janek191:
Podziemnych ? − nie wiem
10 kwi 17:37
kochanus_niepospolitus:
albo ruszyć głową można
Ile jest podzielnych przez 14? Najmniejsza to 14 ... największa jest postaci an = 14 +
14*(n−1) < 100
stąd n = 7 ... a więc 7 takich liczb.
Wiemy, że liczba podzielna 14 będzie podzielna także przez 4 gdy ta liczba będzie postaci
14*2*'coś'
Stąd wiemy, że będą to liczby podzielne przez 28 ... a takich jest (analogicznie jak przy 14
się robiło) k=3
Stąd liczb podzielnych przez 14 i NIE podzielnych przez 4 jest n−k = 7−3 = 4
Koniec zadania.
10 kwi 17:39