walec
xxx: czemu wychodzi mi źle?
Pole podstawy walca jest równe 3π. Przekątne przekroju osiowego walca przecinają się pod kątem
60. Oblicz wysokość walca wiedząc, że jest ona dłuższa od średnicy podstawy.
wychodzi mi 6, a poprawna odpowiedź to 2√3. pomoże ktoś?
10 kwi 16:56
kochanus_niepospolitus:
3π −−− pole podstawy −> r = √3 −> d = 2√3
więc wysokość h nie może wyjść 2√3 bo tyle wychodzi średnica podstawy, a niby masz podane, że
h jest dłuższe od średnicy podstawy
h = 6 −−− dobrze Ci wychodzi
10 kwi 17:34