help
mat: Na bokach AB, BC, CD i DA czworok ˛ata ABCD wybrano punkty K, L, M i N takie, ze˙
AK/KB =BL/LC =CM/MD =DN/NA = k, gdzie k ∈ (0, +∞).
Oblicz stosunek pola czworok ˛ata KLMN do pola czworok ˛ata ABCD
10 kwi 16:54
kochanus_niepospolitus:
skąd przekopiowane zadanie
10 kwi 17:42
mat: a czy ma to jakies znaczenie
10 kwi 18:11
g:

Pole czworokąta ABCD można policzyć posługując się współrzędnymi wierzchołków
i iloczynem wektorowym:
S
1 = (B−A)x(C−B) + (C−B)x(D−C) + (D−C)x(A−D) + (A−D)x(B−A)
Punkty K,L,M,N dadzą się wyrazić poprzez A,B,C,D i liczbę k:
| | kB+A | | kC+B | | kD+C | | kA+D | |
K = |
| L = |
| M = |
| N = |
| |
| | 1+k | | 1+k | | 1+k | | 1+k | |
Pole KLMN liczę tak samo:
| | [k(C−B)+(B−A)] x [k(D−C)+(C−B)] | |
(L−K)x(M−L) = |
| |
| | (1+k)2 | |
| | k2(C−B)x(D−C) + k(B−A)x(D−C) + (B−A)x(C−B) | |
= |
| |
| | (1+k)2 | |
(zauważ że k(C−B)x(C−B) = 0, więc nie wszedł)
Teraz cztery takie iloczyny trzeba zsumować, ale warto najpierw się przyjrzeć ostatniemu
wyrażeniu. Składniki typu k
2(C−B)x(D−C) zsumują się do k
2*S
1.
Składniki typu (B−A)x(C−B) zsumują się do S
1. Składniki k(B−A)x(D−C) się poskracają
dzięki własności a x b = − b x a.
| | S2 | | 1+k2 | |
ostatecznie |
| = |
| |
| | S1 | | (1+k)2 | |
10 kwi 18:49
mat: Niezbyt rozumiem ten iloczyn wektorowy, jest inny sposób
10 kwi 20:10
Mila:
Jest.
10 kwi 20:32
mat: A jaki

10 kwi 20:48
Mila:
Dużo pisania. Czekaj, obyś tylko przeczytał później.
10 kwi 20:50
mat: No jasne. To zadanie z probnej matury info niby za 4 pkt tylko
10 kwi 20:55
Mila:
|AK|=k*|KB| i |AK|+KB|=a⇔
k*|KB|+KB|=a
|KB|*(k+1)=a
| | a | | k*a | |
|KB|= |
| i |AK|= |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
Analogicznie obliczysz pozostałe zależności:
| | k*b | | b | |
|BL|= |
| i |LC|= |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
| | k*c | | c | |
|CM|= |
| i |MD|= |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
| | k*d | | d | |
|DN|= |
| i |NA|= |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
Liczymy sumę pól naroży: ( zaczynam od wierzchołka A)
| | 1 | | d | | k*a | | a | | k*b | |
Sn= |
| *( |
| * |
| *sin α + |
| * |
| *sinβ+ |
| | 2 | | k+1 | | k+1 | | k+1 | | k+1 | |
| | b | | k*c | | c | | k*d | |
+ |
| * |
| *sinγ+ |
| * |
| *sinδ)= |
| | k+1 | | k+1 | | k+1 | | k+1 | |
| | k | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *( |
| *ad*sinα+ |
| *ab*sinβ+ |
| *bc*sinγ+ |
| *cd*sinδ)= |
| | (k+1)2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | k | |
= |
| *(PΔBAD+PΔABC+PΔBCD+PΔADC)= |
| | (k+1)2 | |
| | k | | 2k | |
PKLMN=PABCD− |
| *2PABCD=PABCD*(1− |
| ) |
| | (k+1)2 | | (k+1)2 | |
| | 2k | | k2+1 | |
=(1− |
| )= |
| |
| | (k+1)2 | | (k+1)2 | |
==========================
10 kwi 21:20
Mila:
O gdybym wiedziała, że z info to nie pisałabym. Nie możemy tego robić.
10 kwi 21:21