Geometria analityczna
Lord: Znaleźć w przestrzeni prostą wzdłuż której przecinają się płaszczyzny określone równaniami:
−x+2y+3z=0
3x−y+2z=5
Dodam, że po moich obliczeniach, stwierdziłam, że płaszczyzny te są do siebie prostopadłe.
10 kwi 14:58
Jerzy:
I w czym masz problem ?
przyjmujesz jedną zmienną jako parametr t i rozwiązujesz ten układ równań
10 kwi 15:05
Lord: y=−10x+15 ?
10 kwi 15:08
Jerzy:
nie wiem, nie liczyłem
niech: y = t
−x + 2t + 3z = 0
3x − t + 2z = 5
rozwiązuj i dostaniesz równanie parametryczne prostej:
x = x0 + a*t
y = t
z = z0 + b*t
10 kwi 15:24