ostrosłup
qqq: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Krawęź boczna SD jest wysokością ostrosłupa, a jej
długość jest trzy razy większa od długości krawędzi postawy. Oblicz cosinus kąta między
ścianami ABS i CBS tego ostrosłupa.
10 kwi 14:01
g:

Objętość ostrosłupa o podstawie trójkątnej ABC i wierzchołku S to połowa objętości całego
ostrosłupa. V = 1/2 * 1/3 * a
2 * 3a = a
3/2.
Tą połówkę dzielę na dwa, takie że trójkąt AEC jest podstawą każdego z nich.
Powierzchnia trójkąta AEC: P = 1/2 *
√2*a * (
√2*a/2)/tg(α/2) = a
2 / (2*tg(α/2))
Odcinek BS to suma dwóch wysokości tych ostrosłupów składowych.
|BS| = d =
√(3a)2 + 2a2 = a *
√11
V = a
3 / 2 = 1/3 * P * d = a
3 * 1/3 *
√11 / (2*tg(α/2))
tg(α/2) =
√11/3
| | 1 − tg2(α/2) | |
Sam sobie wyprowadź: cos α = |
| |
| | 1 + tg2(α/2) | |
cos α = (1 − 11/9) / (1 + 11/9) = −2 / 20 = −0,1
10 kwi 15:45
qqq: P = 1/2 * √2*a * (√2*a/2)/tg(α/2) = a2 / (2*tg(α/2)) −−> z czego to wynika?
10 kwi 16:49
g: To jest pole trójkąta o podstawie AC o długości √2*a i wysokości h spuszczonej z wierzchołka
E na podstawę. Ta wysokość tworzy z połową podstawy (√2*a/2) trójkąt prostokątny.
Ten trójkąt ma przy E kąt α/2, którego tangens = (√2*a/2) / h.
A α to miara kąta AEC, którego kosinus jest szukany.
10 kwi 17:14