Trygonometria
LooP: Kąt α jest ostry i tgα= 1 2√2 . Wtedy wartość wyrażenia (1−sinα)2 jest równa..?
Proszę o wskazówki, co należy zrobić.
10 kwi 13:46
Jerzy:
na początek oblicz sinα
10 kwi 13:47
LooP: mogę z pitagorasa policzyć trzeci bok i wyjdzie 9 ? wtedy sina= 1/3, więc to wyrażenie będzie
wynosiło 4/9. Odpowiedź dobra, ale czy nie są to herezje ?
10 kwi 14:04
LooP: bok będzie miał 3, sory
10 kwi 14:05
ZKS:
| | tg(x) | |
Jeżeli kąt jest ostry to sin(x) = |
| . |
| | √tg2(x) + 1 | |
10 kwi 14:06
10 kwi 14:58