równanie zawierające drugie ramie
okularnica: Postawa trójkąta równoramiennego ABC zawiera się w prostej k o równaniu x+y−2=0.
Jedno z ramion tego trójkąta zawiera się w prostej l o równaniu x−2y−2=0. Wiedząc, że A=(−2,4)
napisz równanie prostej zawierającej drugie ramie tego trójkąta oraz oblicz pole tego
trójkąta.
10 kwi 13:40
Jerzy:

Szukasz środka AB (punkt S)
Wystawiasz prostopadłą do AB przez S
szukasz punktu przecięcia z prostą x − 2y 0 − 2 = 0 ( punkt C )
10 kwi 13:45
okularnica: a jak obliczyć B ?
10 kwi 13:53