Zadanie optymalizacyjne
Monika: W kulę o promieniu 9 wpisujemy stożki.
A) Napisz wzór funkcji opisujący objętość stożka w zależności od jego wysokości
Wyszło mi π(1/3 h3 − 12h2 +108h)
Czy tak może być?
B)Oblicz pole całkowite tego stożka, ktorego V jest max.
Zrobiłam to tak, że wzór jest πr(r+l)
l2=r2+(x+R)2 R=9 z tresci, x to jest dalsza czesc jakby wysokosci stozka tzn h=R+x czyli
h=9+x
wyszło mi że l=√2r2−36r+324
podstawilam to do wzoru
wiec wyszło że
Ppc = π ( r2 + √2r4−36r3+324
Pochodna wyszła mi z tego 8r3+72r+2r=0
r= 0 sprzeczne no ale delta sie nie pierwiastkuje potem, gdzie jest błąd?
10 kwi 13:38