nuka: pierwiastek z tego wyrażenia da się zapisać
2 2
x -6x +9 = ( x -3)
V (x -3) do kw = I x-3I V --to pierwiastek


ipod nim (x -3) do kw
masz zatem dwa moduły a to już proste
f(x) = I x -3I + I xI
nuka:
ciężko mi narysowac Ci wykres

ale spróbuję Ci wytłumaczyć jak masz sie do tego zabrac

wykres musisz rysować częsciami zgodnie z przedziałami
miejsce zerowe pierwszego modułu to x=3 a drugiego x=0
{ x -3 dla x∈ <3, ∞)
I x-3I =
{ - x +3 dla x∈ (- ∞, 3 ) czyli zmieniasz znaki pod modułem
{ x dla x∈ <0, ∞)
IxI =
{ - x dla x∈ (- ∞, 0) podobnie
rozpatrujesz f(x) w trzech przedziałach
x∈ (-∞ , 0 ) U <0, 3) U <3, +∞)
dla x∈ ( -∞, 0) f(x) = - x +3 - x czyli f(x) = - 2x +3
tu wybierasz punkty spełniające te warunki czyli
np: x= -3 to f(x) = -2*(-3) +3 = +6 +3 = 9 masz punkt ( -3,9)
x= -2 f(x) = -2*(-2) +3 = 4 +3 = 7 (-2,7)
x= -1 f(x) = -2*(-1) +3 = 2+3=5 (-1,5)
x=0 f(x) = -2*0 +3 = 3 (0,3) ten narazie nie
nalezy
do
wykresu ale
będzie
w drugiej cz. należał
prowadzisz półprostą przez te punkty tylko do punktu (0,3)
druga częśc wykresu podobnie tylkow przedziale
x⊂<0.3) np
to f(x) = -x +3 +x czyli f(x)= 3 zmieniasz znaki w pierwszym mdule
a nie
zmieniasz w drugim
ponieważ f jest stała to otrzymasz
punkty
np (0,3) (1,3) (2,3) (3,3) wykresem będzie odcinek
na wysokości 3 równoległy do osi OX
i w punkcie (o,3) połączy sie z porzednią
półprosta OK kumasz


zostaje trzecia cz.wykresu podobnie
i tu nie zmieniasz znaków pod modułami wogóle
czyli otrzymasz f(x) = x -3 +x f(x) = 2x -3
punkty tego wykr. to
x=3 f(x) = 2*3 - 3= 3 (3,3)
x = 4 f(x) = 2*4 -3 = 5 (4,5)
x=5 f(x) = 2*5 -3 = 7 (5,7)
itd
narysuj tę półprostątylko przez te punkty
w ostateczności wyjdzie Ci taki niby trapez ramionami do góry
bez górnaj podstawy oczywiście UFFFFFFFFFF


