what
KoloKolos: wyznacz wartośc x wiedzac ze podane liczby sa kolejno pierwszym, drugim i trzecim wyrazem
ciągu arytmetycznego
a) x, 7, 19
b) x−4. 3, x+4
10 kwi 13:13
Jerzy:
a) 14 = (x +19)
b) 9 = (x−4) + (x +4)
10 kwi 13:15
KoloKolos: dlaczego 14 w pierwszym jest po lewej

? a 9 w drugim po lewej
10 kwi 13:16
Jerzy:
| | an+1 + an−1 | |
z własności ciągu arytmetycznego : an = |
| |
| | 2 | |
10 kwi 13:18
KoloKolos: to co mam za n podstawic?
10 kwi 13:20
Janek191:
Dla n = 2
lub
2 a
2 = a
1 + a
3
=================
13.15
10 kwi 13:27
Jerzy:
nic nie podstawiasz za n ( przecież nawet go nie ma )
10 kwi 13:30
KoloKolos: no to nie wiem jak sie za to zabrać
10 kwi 13:32
Janek191:
Jerzy Ci napisał o 13.15
Wylicz x
10 kwi 13:34
Janek191:
W b) powinno być
6 = ( x − 4) + ( x + 4)
10 kwi 13:35
Jerzy:
no tak 6
10 kwi 13:37