matematykaszkolna.pl
Rozkładanie pierwiastka Pete: Mam rozwiązać następujące równanie: (x−1)*(x−2)<3 Mogę oczywiście sprawdzić, dla jakich x wartość pod pierwiastkiem jest ≥0 i określić tym sposobem dziedzinę, po czym podnieść obie strony równania do kwadratu. Wtedy wychodzi
 3−37 3+37 
dziedzina x∊(−, 1>∪<2, +) i wynik całego zadania x∊(

, 1>∪<2,

).
 2 2 
Natomiast jeśli przeprowadzę na samym początku zadania prostą operację rozłożenia pierwiastka na dwa oddzielne pierwiastki ( x−1*x−2<3 ) zmienia się dziedzina ( x≥2 ), a z dziedziną
 3+37 
finalne rozwiązanie zadania, które wtedy jest równe x∊<2,

).
 2 
Zakładam więc, że takiego rozłożenia pierwiastka zrobić nie mogę, pytanie jednak brzmi, dlaczego? Z góry dziękuję za pomoc.
10 kwi 12:17
Janek191: To jest nierówność emotka
10 kwi 12:18
Jerzy: Nie wolno Ci rozkładać pierwiastka, bo zmienia sie dziedzina
10 kwi 12:20
5-latek : 1 sposób jest prawidłowy .
10 kwi 12:21
Pete: @Jerzy Są tego jakieś konkretne ograniczenia? Czy generalnie jeśli jest niewiadoma to nie mogę nic rozkładać?
10 kwi 13:27
Jerzy:
 x2 − 1 
jaka jest dziedzina fukcji: f(x) =

?
 x − 1 
10 kwi 13:28
Pete: @Jerzy Tutaj oczywiście wiem, że nie możemy podzielić przez (x−1) i otrzymać f(x) = x+1 , ale wytłumaczenie tutaj jest bardzo proste − chodzi po prostu o to, że nie można dzielić przez 0, a x−1 może być równe 0. W przypadku tego mojego przykładu z kolei nie jestem w stanie znaleźć prostego, zrozumiałego powodu, poza sztywną regułką a la "nie można, bo nie".
10 kwi 13:32
Jerzy: Dziedziną tej funkcji jest : R/{1}
 (x+1)(x−1) 
Jeśli uprościmy : f(x) =

= x + 1 ... to dziedziną jest R
 x−1 
Podobnie w równaniach i nierównościach szukamy rozwiazań w dziedzinie i nie mozemy jej zmieniać
10 kwi 13:35
ZKS: Wyrażenie (x − 1)(x − 2) nie jest równoważne wyrażeniu x − 1x − 2, i tyle w temacie.
10 kwi 13:36
Pete: @Jerzy Po rozłożeniu pierwiastka w sposobie nr 2 zwężamy dziedzinę, tak samo jak przy zawężaniu dziedziny x∊R przez samo rozważenie dopuszczalnych wartości wyrażenia pod pierwiastkiem w sposobie nr 1 ....tyle, że trochę bardziej @ZKS Owszem, nie jest to równoważne i chyba faktycznie tego się trzeba trzymać. Obu Panom serdecznie dziękuję.
10 kwi 13:54