Rozkładanie pierwiastka
Pete: Mam rozwiązać następujące równanie:
√(x−1)*(x−2)<3
Mogę oczywiście sprawdzić, dla jakich x wartość pod pierwiastkiem jest ≥0 i określić tym
sposobem dziedzinę, po czym podnieść obie strony równania do kwadratu. Wtedy wychodzi
| | 3−√37 | | 3+√37 | |
dziedzina x∊(−∞, 1>∪<2, +∞) i wynik całego zadania x∊( |
| , 1>∪<2, |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Natomiast jeśli przeprowadzę na samym początku zadania prostą operację rozłożenia pierwiastka
na dwa oddzielne pierwiastki (
√x−1*
√x−2<3 ) zmienia się dziedzina ( x≥2 ), a z dziedziną
| | 3+√37 | |
finalne rozwiązanie zadania, które wtedy jest równe x∊<2, |
| ). |
| | 2 | |
Zakładam więc, że takiego rozłożenia pierwiastka zrobić nie mogę, pytanie jednak brzmi,
dlaczego?
Z góry dziękuję za pomoc.
10 kwi 12:17
Janek191:
To jest nierówność
10 kwi 12:18
Jerzy:
Nie wolno Ci rozkładać pierwiastka, bo zmienia sie dziedzina
10 kwi 12:20
5-latek : 1 sposób jest prawidłowy .
10 kwi 12:21
Pete: @Jerzy
Są tego jakieś konkretne ograniczenia? Czy generalnie jeśli jest niewiadoma to nie mogę nic
rozkładać?
10 kwi 13:27
Jerzy:
| | x2 − 1 | |
jaka jest dziedzina fukcji: f(x) = |
| ? |
| | x − 1 | |
10 kwi 13:28
Pete: @Jerzy
Tutaj oczywiście wiem, że nie możemy podzielić przez (x−1) i otrzymać f(x) = x+1 , ale
wytłumaczenie tutaj jest bardzo proste − chodzi po prostu o to, że nie można dzielić przez 0,
a x−1 może być równe 0. W przypadku tego mojego przykładu z kolei nie jestem w stanie znaleźć
prostego, zrozumiałego powodu, poza sztywną regułką a la "nie można, bo nie".
10 kwi 13:32
Jerzy:
Dziedziną tej funkcji jest : R/{1}
| | (x+1)(x−1) | |
Jeśli uprościmy : f(x) = |
| = x + 1 ... to dziedziną jest R |
| | x−1 | |
Podobnie w równaniach i nierównościach szukamy rozwiazań w
dziedzinie
i nie mozemy jej zmieniać
10 kwi 13:35
ZKS:
Wyrażenie √(x − 1)(x − 2) nie jest równoważne
wyrażeniu √x − 1 • √x − 2, i tyle w temacie.
10 kwi 13:36
Pete: @Jerzy
Po rozłożeniu pierwiastka w sposobie nr 2 zwężamy dziedzinę, tak samo jak przy zawężaniu
dziedziny x∊R przez samo rozważenie dopuszczalnych wartości wyrażenia pod pierwiastkiem w
sposobie nr 1 ....tyle, że trochę bardziej

@ZKS
Owszem, nie jest to równoważne i chyba faktycznie tego się trzeba trzymać.
Obu Panom serdecznie dziękuję.
10 kwi 13:54