?????
Dżastaa: Oblicz a
1, a
2, a
5 dla ciągu (a
n) określonego podanym wzorem:
10 kwi 12:14
Jerzy:
podstawiaj: n = 1, n = 2, n = 5 .... i licz
10 kwi 12:15
Jack: co za problem
masz wzór na a
n
a chcesz 1,2,5
to podstawiaj za n jedynke, potem dwojke a potem 5 i oblicz
dla jedynki
| | 4−(1)2 | |
a1 = (−1)1+1 * |
| = ... |
| | 1+1 | |
10 kwi 12:16
Janek191:
Np.
| | 4 − 52 | | 4 − 25 | | 21 | | 7 | |
a5 =(−1)5 +1* |
| = 1* |
| = − |
| = − |
| = −3,5 |
| | 5 + 1 | | 6 | | 6 | | 2 | |
10 kwi 12:17
Dżastaa: stokrotne dzieki

dobrze liczyłam tylko miałam zle przepisany znak i mi nie wychodziło −,−
10 kwi 12:19