cena
onna: Cena biletu na mecz wynosiła 40 zł. Po obniżeniu tej ceny liczba widzów wzrosła o 25% a wpływy
do kasy wzrosły o 12,5%. Jaka jest nowa cena biletu
2 sty 16:05
Eta:
40 zł −−− cena biletu przed obniżką
n −−− ilość widzów kupujacych bilety po 40 zł
40*n −−− wartość wpływu do kasy
po obniżce:
n +
14n =
54n
x −− nowa cena biletu
54*x = 40n + 40n*12,5% = 40n +5n = 45n −−− wpływy do kasy
to
54n*x = 45n
| | 4 | |
x = 45n* |
| = 9*4 = 36 zł
|
| | 5n | |
odp; Nowy bilet kosztował
36zł
4 sty 00:46