zadania optymalizacyjne
asdw: Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne, w których długość krótszej podstawy i długości
ramion są równe 5 . Oblicz długość dłuższej podstawy tego z rozpatrywanych trapezów,
który ma największe pole.Oblicz to pole.
Jeśli ktoś by był w stanie chodzi mi o wyznaczenie wzoru i wzoru pochodnej tego zadania bo
strasznie dziwny mi wzór wychodzi.
10 kwi 12:07
g: To zadanie już było.
x = szukana dłuższa podstawa, a = 5, h = wysokość.
| | x−a | | x+a | |
h2 = a2 − ( |
| )2 S = h* |
| |
| | 2 | | 2 | |
Zamiast maksymalizować S, łatwiej maksymalizować 16S
2.
16S
2 = (4a
2 − (x−a)
2) * (x+a)
2
(16S
2) ' = [−4x
2 + 4ax +8a
2] * (x+a)
[...]
10 kwi 12:42
Janek191:

b = 5 i c = 5
h
2 + x
2 = 25 ⇒ h
2 = 25 − x
2 ⇒ h =
√25 − x2
Pole trapezu
P = 0,5*(10 + 2 x)*
√25 − x2 = ( 5 + x)*
√25 − x2
więc
| | − 2 x | |
P '(x) = √25 − x2 + ( 5 + x)* |
| = |
| | 2 √25 − x2 | |
| | 5 x + x2 | | 25 − x2 − 5 x − x2 | |
= √25 − x2 − |
| = |
| = |
| | √25 − x2 | | √25 − x2 | |
| | − 2 x2 − 5 x + 25 | |
= |
| = 0 ⇔ − 2 x2 − 5 x + 25 = 0 |
| | √25 − x2 | |
Δ = 25 − 4*(−2)*25 = 25 + 8*25 = 9*25
√Δ = 15
a = 5 + 2 x = 10
============
10 kwi 12:46