rozwiąż równanie
bum: | | |x−3| | |
rozwiąż równanie |
| +2|x+5|=13 |
| | x−3 | |
10 kwi 11:46
ICSP: Dwa przypadki :
1o x > 3
2o x < 3
10 kwi 11:50
bum: i co dalej ?
10 kwi 11:51
Metis: Rozważ dwa przypadki.
1)x−3>0
2)x−3<0
10 kwi 11:51
Jerzy:
Inne będzie równanie dla x = 2 , a inne dla np. x = −2 , a obydwie wartości są mniejsze od 3
10 kwi 11:56
Jerzy:
drugie x miało być x = −6
10 kwi 11:57
olekturbo: Przeciez tu trzeba rozwazyc trzy przypadki
10 kwi 11:58
Jerzy:
do tego zmierzam
10 kwi 11:59
olekturbo:
10 kwi 12:00
bum: czyli ?
10 kwi 12:01
Jerzy:
napisz olekturbo
10 kwi 12:02
10 kwi 12:12
ZKS:

.
10 kwi 12:14
5-latek : Czsc
ZKS
Metis 
a
bum tylko co dalej .....
10 kwi 12:16
Metis: Nie wiem o co Wam chodzi
10 kwi 12:16
ZKS:
Hej
5−latek.

Dużo sprytniejszy sposób o to chodzi.
10 kwi 12:18
5-latek : Jak nie wiesz o co chodzi to zawsze chodzi i kasę

)
10 kwi 12:18
Metis: No dobra
10 kwi 12:18
ICSP: D : x ≠ 3
1
o x > 3 :
2|x + 5| = 12
|x + 5| = 6
x = 1 v x = − 11− obydwie wartości nie należą do rozpatrywanego przedziału
2
o x < 3
2|x + 5| = 14
|x + 5| = 7
x = 2 v x = −12 − wartości te należą do rozpatrywanego przedziału, więc są rozwiązaniami
równania.
Jak widać dwa przypadki były wystarczajace.
10 kwi 14:34