ciąg arytmetyczny
Karolka: Wyrazami ciągu arytmetycznego (an) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 5
dają resztę 3. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy 3. Wyznacz wzór ogólny. Proszę o jasne
wytłumaczenie.
10 kwi 11:23
Shadow: Wzór ogólny ciągu arytmetycznego to: an=a1+(n−1)r
Pierwszy wyraz twojego ciągu to a1=3
Następną liczbą, która przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3 będzie 8, więc a2=8
Różnice policzysz ze wzory an+1−an, więc 8−3=5, różnica tego ciągu wynosi r=5
Podstawiając do wzoru mamy an=3+(n−1)5
Po skróceniu wychodzi an=5n−2
10 kwi 11:29
Karolka: dziękuję bardzo
10 kwi 11:30