Równanie wykładnicze z parametrem
Shadow: Witam mam problem z tym zadaniem.
1. Oblicz całkowitą wartość parametru p, dla którego równanie 32x−4*3x+p=0 ma dwa
rozwiązania całkowite.
Ja to robiłem tak, że za 3x podstawiłem t, (t>0), otrzymałem równanie t2−4t+p=0, i teraz
wyznaczyłem założenia: Δ≥0, x1*x2>0 i x1+x2>0. Wyszedł mi przedział p∈(0,4>, wybrałem
całkowite wartości p, czyli p∈{1,2,3,4}. Następnie podstawiłem wszystkie wartości p do
równania wyjściowego i policzyłem pierwiastki, jednak dla żadnego p nie wyszły dwa pierwiastki
całkowite. O to chodzi w tym zadaniu, że nie ma takiej wartości p spełniającej warunki
zadania, czy gdzieś popełniłem błąd?
10 kwi 11:18
Jerzy:
a dlaczego zakładasz ,że maja być obydwa dodatnie ?
10 kwi 11:30
Shadow: ponieważ jak t wyjdzie mi ujemne lub równe zero to wtedy równanie 3x=t będzie miało albo jedno
rozwiązanie albo wcale, a ma mieć dwa.
10 kwi 11:35
Jerzy:
napisałeś : x1*x2 > 0 i x1 + x2 > 0
10 kwi 11:36
Shadow: Tak, te założenia, które napisałem są do równanie t2−4t+p=0. Zauważ, że jak pierwiastki tego
równania będą ujemne, to wtedy równanie wyjściowe nie będzie miało wcale rozwiązań.
10 kwi 11:41
Jerzy:
Nie tłumacz mi oczywistości .... jeśli p ∊ [0,4] , to teraz wybiedz te wartości całkowite p,
dla których rownanie wyjściowe ma dwa pierwiastki całkowite
10 kwi 11:44
Shadow: No ale właśnie o to chodzi, że dla żadnego p nie będzie pierwiastków całkowitych. Chyba, że coś
źle policzyłem, ale wątpię, bo sprawdzałem po parę razy.
10 kwi 11:45
5-latek : Witaj
Jerzy 
Ja bym zrobil tylko zalozenie co do t
Natomiast co do x to wartości funkcji wykładniczej sa zawszse dodatnie i x może wyjść ujemne
bo
| | 1 | |
ze wzoru a−x= |
| i to wyjdzie dodatnie .Chyba ze się myle bo dopiero wstałem |
| | x | |
10 kwi 11:47
Jerzy:
podstawiaj całkowite p do równania t2 − 4t + p ... i licz: t
t = 3x ... teraz wybierz te wartośxi t , dla których 3x = t ma roawiązanie całkowite
10 kwi 11:49
Jerzy:
Cześć
małolat 
"przyczepiłem sie tylko do zapisu

ma być: t
1*t
1 > 0 i t
1 + t
2 > 0
Założenie: t > 0 jest konieczne !
10 kwi 11:50
Shadow: 5−latek, to były właśnie założenia dla t, trochę źle napisałem że x1*x2>0 i x1+x2>0,
powinno być t1*t2>0 i t1+t2>0
10 kwi 11:52
5-latek : Tak masz racje . Liczy po t a wyznacza x
10 kwi 11:53
5-latek : Tak,tak, należy zwracać na to uwagę zwlaszca przy zadaniach na maturze z basenem
,prędkościami i podobnymi .
10 kwi 11:55
g: Tak sformułowane zadanie nie ma rozwiązania. Trzeba zrezygnować albo z całkowitości p, albo
z całkowitości x, albo z podwójności rozwiązań.
10 kwi 11:58
Shadow: Jerzy właśnie tak policzyłem,
dla p=1 wyszło: t1=2+√3 i t2=2−√3;
dla p=2 wyszło: t1=2+√2 i t2=2−√2;
dla p=3 wyszło: t1=2 i t2=3;
dla p=4 wyszło: t0=2
W żadnym z tych przypadków nie ma dwóch rozwiązań całkowitych.
10 kwi 11:59
Jerzy:
no to wynika z tego,że tylko dla p = 3 mamy x = 1
10 kwi 12:01