#workout
PrzyszlyMakler: Cztery kule ponumerowano kolejnymi liczbami od 1 do 4. Ustawiamy te kule losowo w szereg i
zapisujemy liczbę, której kolejnymi cyframi są numery na kulach. Prawdopodobieństwo, że
zapisana liczba nie jest podzielna przez 4, jest równe?
Cztery kule można ustawić w rzędzie na 4! sposobów, więc Ω = 4!
Z liczb 1,2,3,4 można ułożyć tylko 3 liczby podzielne przez cztery. Będą to liczby o końcówkach
12, 24, 32.
A − ilość sposobów, aby ułożyć z liczb 1,2,3,4 liczbę podzielną przez 4
A− 3.
A` = 12− 3 = 9
To wychodzi mi P 9/4!, ale to jest błędna odpowiedź. Ktoś pomoże?
9 kwi 23:48
Eta:
A={4312 1324 1432
4312 3124 4132 }
|A|=6
9 kwi 23:55
Eta:
Nie dopisałam "prim"
A' −−− liczba podzielna przez 4
|A'|=6
10 kwi 00:01
PrzyszlyMakler: Też źle. Odpowiedź to 18/4!
10 kwi 00:03
PrzyszlyMakler: Eto, w pytaniu jest NIE JEST PODZIELNA

.
10 kwi 00:04
Eta:
|Ω|=4!=24
|A|= 24−6=18
| | 18 | | 18 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 4! | | 24 | | 4 | |
10 kwi 00:06
kochanus_niepospolitus:
No to z przeciwnego mamy:
4312, 3412
1324, 3124
1432, 4132
| | 6 | | 1 | | 3 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 4! | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3*3*2 | | 18 | |
zauważ, że: |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4! | | 4! | |
10 kwi 00:06
PrzyszlyMakler: Dlaczego 24−6? Pytanie− dlaczego akurat 24?
10 kwi 00:08
Eta:
4!=1*2*3*4= 24
10 kwi 00:10
Mila:
Eta dobrze obliczyła
4!=1*2*3*4=24 −tyle jest wszystkich utworzonych liczb.
6 liczb dzieli się przez 4.
24−6=18 tyle liczb nie dzieli się przez 4
10 kwi 00:10
PrzyszlyMakler: Aaaa! Rozumiem już
10 kwi 00:10
PrzyszlyMakler: Dziękuję wszystkim!
10 kwi 00:10