Funkcje
Nick: Do wykresu funkcji liniowej określonej wzorem f(x) = (m−5)x+3 należy punkt s o obu
współrzędnych nieparzystych. Liczba m może być równa
A. 4
B.2
C.−2
D. −7
9 kwi 23:10
5-latek : Podstwiaj i sprawdzaj
9 kwi 23:16
Nick: Skoro pisze tu to najwyraźniej mi nie wyszło i potrzebuje pomocy
9 kwi 23:19
Jack: A odpada podsawiaj inne
9 kwi 23:19
g: (m−5) musi być parzyste.
9 kwi 23:55
Nick: Dlaczego?
10 kwi 00:04
g:
parzyste (m−5) * nieparzyste x + 3 = nieparzyste f(x)
nieparzyste (m−5) * nieparzyste x + 3 = parzyste f(x)
10 kwi 00:09
kochanus_niepospolitus:
Nick −−− skoro obie współrzędne mają być nieparzyste, to x będzie nieparzyste.
Skoro x jest nieparzyste to:
(m−5)*x będzie:
a) parzyste, o ile m−5 parzyste (parzysta*nieparzysta = parzysta)
b) nieparzyste, o ile m−5 nieparzyste (nieparzysta*nieparzysta = nieparzysta)
w takim razie aby (m−5)*x
+3 była liczba nieparzystą (gdy x jest nieparzystą) jest możliwe
tylko wtedy gdy (m−5) będzie parzysta
Skoro m−5 parzysta ... to m musi być

10 kwi 00:12