Cięciwa łącząca punkty A i B
Patryk: Witam, czy mogę prosić kogoś o pomoc polegającą na wytłumaczeniu jak rozwiązać zadanie tego
typu? Z góry dziękuje
Cięciwa łącząca punkty A i B leżące na okręgu o promieniu 5 ma długość
5√3 .Oblicz długości łuków wyznaczonych przez te punkty oraz pola odpowiednich wycinków.
9 kwi 20:35
g:
| | r√3/2 | |
sin(α/2) = |
| = √3/2 ⇒ α/2 = π/3 ⇒ α = 2π/3 |
| | r | |
Łuk a = r * α
Łuk b = r * (2π − α)
Pole 1 = r * a / 2
Pole 2 = r * b / 2
9 kwi 21:26
Patryk: Dziekuje, a co to za wzór?
sin(α/2) =
10 kwi 10:32