Przez punkt P(−2,1) przechodzą dwie różne proste, z których każda ma tylko jeden punkt wspólny
| 1 | ||
z parabolą o równaniu y | x2. Wyznacz miarę kąta ostrego utworzonego między tymi | |
| 4 |
czy to ten kąt?
ten co Ty obliczyes/as na poczatku to tak, za to masz obliczyc miedzy prostymi (patrz rys.)
| 1 | ||
z tego wzoru wychodzi mi | ||
| 3 |
wiesz ze tamta ma 135 stopni do osi X
czyli kat na dole ten niebieski = 180 − 135 = 45
kat naprzeciwlegle , czy tam wierzcholkowe to sa, wiec na przeciw niego tamten ma 45 stopni
szukany kąt α = 90 − 45 = 45 stopn