Ciągi. Obliczenia
Ewa: Witam! Prosiła bym o rozwiązanie zadań z ciągów, potrzebne mi są dość szybko! Z góry dzięki !
Zad.1
Trzy początkowe wyrazy ciągu (1, x, y, 15) tworzą ciąg geometryczny, a trzy końcowe tworzą ciąg
arytmetyczny. Wyznacz x i y.
Zad.2
Które wyrazy ciągu (an) są dodatnie, gdy an=4n2−3n−1
2 sty 15:30
krzysiek: x=3
y=9
2 sty 15:41
Edek: Zad.1
x=1*q
y=x*q=q
2
y=x+r
15=y+r=x+2r
r=15−y
y=x+15−y
2y=x+15
oraz wiemy, że x=q, a y=q
2
2q
2−q−15=0
obliczysz q, to obliczysz x,y
Zad.2
4n
2−3n−1>0
Δ=9+16=25
√Δ=5
4{n−1)(n+
14)>0
nE(−∞,−
14)u(1,+∞) , ale wiemy że jeżeli chodzi o ciąg to nEN
+
czyli końcowa odp. xE(1,+≈) czyli dla wszystkich n oprócz 0 i 1
2 sty 15:44