Pochodna złożona
Student: | | sin(3x2+4x−1)*ln(16−√x) | |
f(x)= |
| |
| | 5√x2−5x+6 | |
Jedyne co mi przychodzi na myśl to skorzystać ze wzoru na dzielenie ale potem zaczyna się
problem bo nie wiem co z tym bydlakiem zrobić.

Jakieś rady?
9 kwi 20:03
52: No i tak chyba musisz zrobić
9 kwi 20:09
Jack:
| | 1 | | sin(3x2+4x−1) * ln(16−√x) | |
f(x) = |
| * |
| |
| | 5 | | (√x2−5x+6) | |
chyba musisz normalnie, pochodna ilorazu...
pochodna licznika (gdzie w liczniku korzystasz z pochodnej iloczynu, a na dodatek funkcja
złożona w sinusie) itd... troche roboty bedzie ; o
9 kwi 20:12
Student: | | sin3x2+4x−1 | | lm(16−√x | |
f(x)=( |
| * |
| chyba tak będzie łatwiej mi się |
| | 5√x2−5x+6 | | x2−5x+6 | |
zdaje. To na początku musiałbym zrobic wtedy pochodną iloczynu czy ilorazu?
9 kwi 20:35