trojakat
szarlotka: w trojąkcie o bokach 2; 3,5; 4,4 na najdłuższym boku znajduje sie punkt równo oddalony od dwóch
pozostałych boków. Wyznacz długosci odcinkow na jakie dzieli ten punkt najdłuszy bok trojkata.
9 kwi 19:24
9 kwi 20:48
szarlotka: moze jeszcze jakas mala wskazowka?
11 kwi 10:36
wredulus_pospolitus:

|DE| = |DF| (patrz dane zadania)
|AB| = 4.4
|BC| = 3.5
|AC| = 2.0
ale także:
A więc:
| PΔADC | | |AC| | | |AD| | |
| = |
| ale także = |
| |
| PΔBCD | | |BC| | | |BD| | |
czyli:
| |AD| | | |AC| | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| |BD| | | |BC| | | 3.5 | |
czyli: 3.5|AC| = 2|BC|
oraz |AC| + |BC| = 4.4
wiedząc to, wyznacz |AC| i |BC|
PS. znajomość twierdzenia o dwusiecznej skróciłoby rachunki, bo nie musiałbym wyprowadzać tegoż
wzoru
11 kwi 11:27
wredulus_pospolitus:
oczywiście mamy 'chochlika':
czyli: 3.5|AD| = 2|BD|
oraz |AD| + |BD| = 4.4
tak powinno być
11 kwi 11:29