calka
nick: calka niezonaczona − pytanie
czy mozna tu jakos uzyc tego wzoru
| | 1 | |
∫ |
| = arcsin x/a + C |
| | √(a2−x2) | |
wychodzi podobnie:
jesli tak to jak zeby to było dobrze?
9 kwi 19:04
jc:
x = sin t, dx = cos t dt
| | dx | | dt | | sin t | | x | |
∫ |
| = ∫ |
| = tg t = |
| = |
| |
| | (1−x2)3/2 | | cos2 t | | cos t | | √1−x2 | |
9 kwi 19:13
nick: wooo najs dziekii!
9 kwi 19:33
nick: tylko co sie stalo z potega 3/2 ?
9 kwi 19:38
jc:
(1−sin2 t)3/2 = (cos2 t)3/2 = cos3 t
właściwie powinien być moduł, ale możemy założyć, że t ∊(π/2, π/2)
9 kwi 19:44
nick: dzieki!
9 kwi 21:47