Znajdz równanie okregu, nie wiem czy dobrze robię
Klaudia: Znajdz rownanie okregu ktory jest obrazem okregu o rownaniu x2+y2−6x−8y+24=0 w jednokładności
o srodku S=(1;3) i skali k=−2.
Więc tak, przekształciłam to do (x−3)2+ (y−4)2= 49
Więc S (3,4) r= 7
x1= kx +(1−k)a
y1=ky+(1−k)b
a=1 b=3 k=−2
x1=−3
y1=−1
S2 ( −3,−1)
r2= r⋅k = 14
A więc ostatecznie (x+3)2+ (y+1)2=196
Dobrze to jest?
9 kwi 18:39
Jack:
x2+y2−6x−8y+24=0
x2 − 6x + y2 − 8y + 24 = 0
(x−3)2 − 9 + (y−4)2 − 16 + 24 = 0
(x−3)2 + (y−4)2 − 1 = 0
(x−3)2 + (y−4)2 = 1
9 kwi 20:02