pomocy z sinusami
Rolo: sinα+cosα=4
√10/10 to sinα*cosα=

Prosze o pomoc. Jak to wyliczyć
9 kwi 18:36
zef: sinx+cosx=4
√10
wiadomo również z jedynki trygonometrycznej że
sin
2x+cos
2x=1
Wracam do pierwszej ukladu
podnosząc go obustronnie do kwadratu
sin
2x+cos
2x+2sinxcosx=4
√10
2sinxcosx+1=4
√10
2sinxcosx=4
√10−1
9 kwi 18:39
zef: Można też licząc tradycyjnie
Czyli z pierwszego układu wyznaczasz sin albo cos i podstawiasz do drugiego.
9 kwi 18:41
zef: Ehh, nie podniosłem prawej strony do kwadratu
sin2x+cos2x+2sincosx=160
2sinxcosx=159
sinxcosx=159/2
9 kwi 18:42
zef: Teraz widze ze tam jest sinx+cosx=4
√10/10 ...
sin
2x+cos
2x+2sincosx=1,6
2sinxcosx=0,6
sinxcosx=0,3
Ile po drodze głupot napisałem
9 kwi 18:44
Rolo: dziekuje a powiedz mi skad ty tam bierzesz to 2coxsinx
9 kwi 18:48
zef: (a+b)2=a2+2ab+b2
a=sinx
b=cosx
9 kwi 18:49