prawdopodobientstwo
szarlotka: z talii 52 kart losujemy jedną kartę, a z pozostałych drugą. prawdopodobieństwo tego, że za
drugim razem wylosujemy asa, jeśli wiadomo, że pierwszą był kier, jest równe?
9 kwi 18:35
szarlotka: up
9 kwi 19:22
Smule: P(A|B) = P(A∩B)/P(B)
A∩B − pierwszy kier, druga as
B − pierwszy kier, druga cokolwiek
52 kart, 4 asy i 13 kierów
A∩B = 13*4 + 13*3 = 81
z 13 kierów losujemy jeden 13 po 1
następnie losujemy asa − 4 po 1
drugi przypadek jest jeśli w pierwszym losowaniu wylosujemy asa kier
13 po 1*3 po 1
B = 13*51 = 663
1 kier − 13 po 1
2 cokolwiek − 51 po 1
P = 81/663
9 kwi 20:12
Smule: 91/663 *
9 kwi 20:18
Eta:
Losowanie bez zwracania
| | |A∩B| | |
prawdopodobieństwo warunkowe : P(A|B)= |
| |
| | |B| | |
A={(inna, as), ( as, as)}
B={(kier, inna)} to |B|=13*51
A∩B={(kier bez asa kier , as) ; ( as kier, inny as)}
|A∩B|= 12*4+ 1*3= 51
9 kwi 22:18