planimetria?
magny:

Mam sytuację jak na rysunku. Jak mogę policzyc x?
p10 to
√10
9 kwi 18:23
konrad: to 3 to wysokość z boku x?
9 kwi 18:25
Metis: Zapisz całe zadanie.
9 kwi 18:26
magny: Całe zadanie to stereometria z rozszerzenia.
Tak, 3 to wysokość z boku x
9 kwi 18:35
magny: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym cosinus kąta zawartego miedzy sasiednimi scianami
bocznymi wynosi − 19 a krawedz podstawy ma dlugosc √10. Oblicz dlugosc krawedzi
bocznej.
9 kwi 18:37
Eta:
w =3 ( widzę ,że policzyłeś)
1 sposób wyznaczenia długości krawędzi bocznej
z podobieństwa trójkątów BCE i CFS ( kkk)
2 sposób
|EC|=1 , to |ES|=b−1
z tw. Pitagorasa w ΔBES : 3
2+(b−1)
2=b
2 ⇒ ..........
b=5
9 kwi 19:35
magny: Skąd wiadomo, że |EC|=1?
10 kwi 15:42
magny: Ok już mam

Dzięki za pomoc
10 kwi 15:54