Pochodne
Student: Pochodna:
| | 3 | | 3'*lnx−3*(lnx)' | |
p=(5lnx+ |
| )'=5'*lnx+5*(lnx)'+ |
| =... |
| | lnx | | (lnx)2 | |
Czy dobrze to robię? Mam pewne wątpliwości moglibyście je rozwiać?
9 kwi 17:59
g: Dobrze, ale trochę nadmiarowo. 5' = 3' = 0.
9 kwi 18:04
Saizou :
tylko po co stosujesz wzór na pochodną iloczynu i ilorazu ?
skoro możesz stałą wyciągnąć przed pochodną (bo różniczkowanie jest liniowe)
| | 3 | |
f(x)=5lnx+ |
| =lnx+3ln−1x |
| | lnx | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=(5lnx)'+(3ln−1x)'= 5(lnx)'+3(ln−1x)'=5• |
| +3•(−1)•ln−2x• |
| = |
| | x | | x | |
9 kwi 18:04
Student: Dzięki wielkie bo zawsze mi się myli jakiego wzoru użyć tego z iloczynem funkcji czy iloczynem
stałej z funkcją
9 kwi 18:17